mallanord

Alla inlägg under februari 2013

Av Malin Nord - 14 februari 2013 07:17

Snart blir det till att sticka till skolan och skriva en liten tenta. Sen mot Ekbolanda och hitta på något med Ture. Därefter hem mot Enköping och hämta upp en hoppsadel som jag ska ta med till utprovningen i morgon.

Kanske även hinner äta en sen alla hjärtansdag middag med Gabbe när han kommer hem ikväll också. :)

Ha en bra dag alla!

Av Malin Nord - 13 februari 2013 18:23

Onsdag och dagen har bjudit på gruppmöte i skolan och tentaplugg nu hemma. Har en ganska liten tenta i morgon men man ska ju klara den också. På fredag kl 17 ska vårat grupparbete vara klart så nu måste vi få ihop allting. Har pluggat hela denna veckan och det är precis som att försöka lära sig kinesiska. Jättedålig tegelsten till bok som är jätte krångligt skriven...jaa, man får sitta och nöta text tills man tror man fattar. Haha.


Har inte hunnit rida nu på två dagar. I går hade jag tänkt rida men då vräkte det ner snö. Snö, snö, snö. Jag är så jäkla trött på snö och vinter nu. Nog för att jag är en vintermänniska. Men nu vill jag ha barmark och lite sol! Kunna rida på ridbanan, galoppera på fälten i solsken och värme! Fast är tacksam att vi har kunnat rida på grannens vall och i skogen under vintern. Bara det att nu är det sä jäkla mkt snö på vallen och även fast vår granne är snäll och plogar så är det glansis under och det går mest bara att rida runt vallen. Är lite sämre om man vill rida på volt. Dessutom är jag grymt sugen på börja jobba med bommar och tömköra!


På fredag blir det ju sadelutprovning också. Ska bli intressant om vi hittar något som passar. Har dessutom fått svar på min sadelannons så får hoppas att min sadel blir såld! Men min sadel är en riktig kvalitets sadel som det inte finns så jätte många exemplar av, samt är ganska omtyckt märke. Så tror inte det ska bli så svårt att sälja den.


 

Av Malin Nord - 11 februari 2013 12:31

Hur kommer det sig att när det gäller hästar så måste en veterinär/equiterapeft/fysioteraput/massör/laser alltid konsulteras så fort hästen har det minsta tecken på sjukdom. Användningen av metacam och butta slår i höjden. Varför? Har våra hästar blivit sjukare genom åren? Eller är det så att hästägaren har alldeles för bråttom? Har inte TID att ha en halt häst. "Vi ska ju tävla om två veckor".


Jag tycker det känns som att det sista hästmänniskorna tänker på är hästen. Även fast man kanske tror att man gör det.

Erkänner att jag själv fick panik inför tanken på att Nikke måste stå två-tre veckor för att han fått en sårskada. Han skulle ju tappa ALLT jag byggt upp. Ja och jag kunde inte rida 6 dagar i veckan som man "ska" göra. Hela tävlingssäsongen skulle säkert gå åt pipan! Men när Nikke fick sin senskada så fick jag en helt annan syn på saker och ting.


Vad är hästen för sorts djur? Jo ett bytes djur som har många fiender. Därför är det inbyggt att dom ska leva i rörelse. Det är inte för inte som en häst står och sover. Om en häst i en flock blir skadad så överger resten av flocken den, den kan inte hänga med längre och resten av flocken måste vara rörlig för att kunna fly. Flocken och flyktinstinkten är det som präglar hästen. ALLA hästar har dessa instinkter.


De vanligaste ordinationen jag fått av veterinär är metacam (smärtstillande), penicillin och vila. I princip varje gång. Boxvila eller rekomendation att åka in på klinik för att spruta med kortison är också väldigt vanligt. Alla som har egen häst har nog varit med om detta. Man sprutar med kortison och sen ska man tillbaka om fyra veckor. Ja, fyra veckor senare "halleluja! hästen är frisk"

Sen kör man på som vanligt. Samma sadel, samma bett, samma tränare, samma underlag, rider PRECIS likadant.

Många ryttare sitter ofta och bara harvar lösgörande träning typ 6 ggr i veckan. Ingen häst får speciellt mkt muskler av lösgörande arbete.( Rida ute i terräng, konditionsträna, hoppa, klättra. Det bygger muskler.)

En månad senare så är hästen halt igen. Ja då börjar man behandla igen. Tar ut massör/kiropraktor etc. Näe, hästen blir aldrig riktigt bra. Har man haft tur så har inte hästen fått allvarligt tarminfektion (vilket metacam ger stor riskt för) eller att hästen har dött i penicillin chock (för alla hästar kan dö av penicillin, när som helst även om du gett det tidigare). Finns många hästar som fått akut colit av metacam. Vilket innebära att hästen dör inom 24 timmar. Behövde man verkligen ge metacam? Nä troligtvis inte!


Sen tänker jag på när jag själv går till doktorn. Vad säger dom till mig? "Ta ipren", "börja träna. " Det SISTA jag får är en kortison injektion. Ingen säger åt mig att gå vila på soffan heller. Sen så klart så är ju jag lite smartare än en häst och förstår att jag är skadad. Man måste i viss mån tänka lite åt en häst. Men har hästen lite ont eftersom den har vrickat sig så kommer den förmodligen att ta det lugnt eftersom den känner att den har ont. Ger jag den metacam så blir den ju smärtfri och springer som vanligt = måste stå i sjukhage och stressa själv. Hur mår dessutom en häst som är byggd för att ständigt vara i rörlese, när det måste stå flera veckor i sjukhage eller boxvila? Psykiskt lidande!

Har hästen fång eller något riktigt allvarligt/akut så den lider, ja då ska man självklart ge smärtstillande. Men här tycker jag att det är en tydlig gräns! Sjukdomar kan ju drabba alla hästar.


Vad jag tycker många inte förstår är att kortison och metacam är bara lösning på ett symptom. (smärta) Det kommer aldrig att ta bort själva orsaken. Orsaken kan ju vara massvis av grejer. Felriden, fel utrustning, exteriört, underlaget, ensidig träning osv.

Sen är 4 veckor vila INGENTING. Ibland kanske en äldre häst behöver ett par månaders vila. Med endast jobb från marken, tex tömkörning. När Nikke fick sin senskada så fick jag beskedet av veterinär att vila var det enda som skulle hjälpa. 1 års vila (skritt) fanns inga mediciner eller behandligar som bevisligen fungerade. Kroppen sköter faktiskt den mesta läkning själv, med det tar tid!


Jag själv har haft problem med ett muskelfäste i ryggen. Detta uppkom genom en arbetsskada. Förslitning/felbelastning under en lång tid. Nu ca tre år senare så har jag fortf problem även fast jag slutade på mitt jobb för tre år sedan. Värken kommer när jag ridit eller använt armarna till att bära tungt osv. Jag har tagit voltaren i mängder i hopp om att det ska försvinna. Men det är inte förens nu när jag börjat på gym och verkligen tränar upp musklerna i hela kroppen som jag börjar blir bra! Skillnaden nu är att jag använder mina nya biceps muskler tillsammans med mina rygg muskler och på så sätt så behöver jag inte låta en stackars ryggmuskel ta all tyngd.


Det jag vill komma till är att jag tror att vila och träning är det absolut bästa sättet att få en häst frisk. Leta efter orsaken och stirra inte blint på symtomen. Så fort orsaken till en hälta är borta så försvinner också symtomen. Jag står hellre tillbaka ett par steg och låter hästen vila innan jag börjar proppa i den massa mediciner. Kolla över utrustning, filma sig själv och kolla om man lagt på sig några konstiga vanor när man rider. Bär sig hästen rätt?

Ture till exempel. Han är sne, ojämn på volt, öm över ryggen. F.d travhäst som gått i en travhäst form. Skulle man åka in till klinik med honom så skulle man väl få rådet att ta bort honom. För i en" ridhäst värld" så passar han inte in. Steget för ett halvblod att bli som Ture är väldigt långt. Behandlingen skulle bli kortison lite varstans och sen rådet att åka hem och vila. Men hur ska han någonsin bli bra om jag inte tar tag i det verkliga problemet?  D.v.s musklar om honom så han får ridhäst muskler och blir jämn!


 



Av Malin Nord - 10 februari 2013 12:21

Blev en uteritt på ca 45 min genom skogen ut till hagby fotbollsplan. Ture skrittade på som en galning som vanligt. När vi kom ut på vägen så travade vi en lång sträcka. Då slappnade Ture av lite mer och tillsist gick han jätte fint. Avslappnat och i en lagom trav.

Jag kunde göra massa skänklevikningar på vägen fram och tillbaka utan att han stressade. Han lyssnade verkligen! =)


Traven känns dessutom bättre och bättre. Han tar ut stegen med båda bakbenen och det där "ojämna" som jag kännde tydligt förut är nästan borta. Däremot har jag märkt när jag provat lite olika sadlar, att alla ligger snett och när jag rider honom så vill han knuffa mig till höger hela tiden. Men han har ju gått mkt mer på höger bakben enligt vår hovslagare så det är ju inte konstigt om han är sne- musklad. Det gäller att vara noga nu med uppbyggnaden så han blir lika på båda sidor.


På fredag kommer sadelutprovaren. Ska åka till ridhuset och testa lite sadlar då. Får se hur det blir i och med hans rygg. Men nuförtiden så finns det ju paddar som man kan fylla bara där det behövs. Har en sån som jag använde på Nikke. Då kan man ju kompensera upp lite där det fattas lite muskler och sadeln ligger stabilt ändå.

Har testat lite med min sadel och jag är nu helt säker på att det är för smal i bommen. Därför den ligger dåligt. Så det är till salu om någon vill ha! =)


 

Morris & Nolan 17,5" 31 (vid) ca 100grader, Passar rak rygg.

Pris: 6.000kr

Av Malin Nord - 9 februari 2013 10:05

Red Ture med graman i går. Det gick skit bra! Red på vallen med mamma och Lettir. Ture fattade grejen direkt och gick i låg form, tog stöd på bettet och vi kunde trava runt så med bibehållen form. Hade gramanen löst så att den tog bara om han höjde huvudet väldigt högt. Annars så red jag som vanligt med ett tredelat bett.

Men det första han gjorde i början var att kasta med huvudet och försökte komma undan. Dock insåg han snabbt att det inte funkade längre.


Eftersom jag kunde kontrollra hans energi så kunde jag även träna på att flytta honom sidledes utan att han travade i väg eller gick ner i diket. Travad honom på en stor volt och fick verkligen in en super fin trav! Bra påskjut och jämna fina steg. Det var när han förstod att det var skönare attt gå i en låg form. Han ville liksom gå med nosen i backen till sist.   

Red kanske 5 varv trav i båda varven på volten plus ett varv skritt och ett varav trav runt hela vallen. Det blev han rätt flåsig av och på hemvägen så skritta han inte lika fort som han brukar. Haha.


Idag får han nog vila. Känner att jag behöver vila min axel också. Ska göra lite skolarbete och sen kanske klicka hem en graman. Har ju ingen egen och skulle vilja ha en sån som är hälften nylonrep hälften läder. Blir lite lättare att rida med än en graman helt i läder.


 

Av Malin Nord - 7 februari 2013 21:29

Idag red jag och Anne-sofie hästarna till vallen. Blev ett varv i skritt. Var massa nysnö så blev lite tyngre än vanligt. Ture skrittade på som en duracell-kanin. Sen red vi in på en stor volt och jag tänkte testa en galopp. Har varit så sugen!   

Fast det skulle jag inte ha gjort! 


Han galopperade i vänster varv men efter det så vaknade travhästen i honom. Haha. Gick inte att varken ta honom i munnen eller lägga an skänkeln, för då for han i väg som en katapult! Hade kimblewick bett på honom men hade inte en suck att hålla honom. Så fick styra in på volt hela tiden för att kunna få stopp på honom. Försökte få honom att trava lugnt några steg men det gick verkligen inte. (Lillan fick ju galoppera runt och trava!) Så jag fick ge upp helt enkelt. Han tar upp huvudet så extremt högt så bettet tappar sin verkan. (jag kan se nosryggen typ) Nu har jag en rak stång med tjock gele kudde på kedjan. Plus att att jag hade tygeln i stora ringen så jätte skarpt kan man ju inte säga att bettet är. Men när han gör så GÅR det inte att göra nånting. 


Detta beteende måste jag få bukt med. Han måste lyssna så det går att stanna honom. Samt sluta slänga upp huvudet så där.

Det här är ju verkligen en lydnads grej!

Så i morgon ska jag rida med vanligt tränsbett och graman. Det är ju inte så att han är dum eller bråkig. Han har en fantastisk framåt anda och vill verkligen fram. Problemet är väl att han lärt sig smita undan genom att kasta upp huvudet. Om man lyckades få all hans energi till nånting bra, att orka hålla all hans energi, så kommer han vara mer nöjd. Han ville ju bara galoppera efter att vi gjort det en gång och det är ju jätte possitivt. 

Ska testa graman för det kommer förmodligen göra att jag orkar hålla honom. Dessutom så slipper jag dra som en galning med ett skarpt bett. Känns verkligen inte bra! Är dessutom lite otäckt att känna att man inte får stopp på hästen. Är i princip omöjligt att orka rida en felriden/omusklad eller felmusklad häst i rätt form utan hjälpmedel. Risken finns att hästen bara spjärnar emot, för tänk vad jobbigt det är för hästen att börja röra sig på ett helt annat sätt. Det är svårt att vinna över en häst i styrka. Fast jag kommer bara använda den i skritt och trav han är alldeles för svag för att kunna galoppera i form ännu. Målet är ju att få honom avslappnad och lyhörd i en låg rund form. ÄVEN vid uteritt.   


Har märkt att Ture är en häst som är väldigt olika att rida beroende på hur hans sinnesstämmning är. Rider man i paddocken så är han kolugn och jätte mjuk i munnen. Skrittar man ut så är han väldigt disträ och blir frustrerad för mina tillsägelser (hinner inte lyssna   ) Sen när man rider på vallen så flippar han ut och vill BARA springa fort. 

Nej, får hoppas att gramanen löser problemet med att kasta upp huvudet. Så jag har lite broms. DÅ kan jag i alla fall tvinga honom att lyssna. För jag ger mig VÄÄÄLDIGT sällan! (Idag var verkligen bara ett undantag)


 

Saknar dig lilla Nikke!   



Av Malin Nord - 7 februari 2013 08:18

Är redo att sticka till skolan. Sista dagen för denna vecka. Vaknade en halvtimme för tidigt till och med. Men var hemma igår och pluggade så han väl vila upp mig lite. Idag ska jag dock åka till min lilla Ture! Tror det blir en uteritt som vanligt. Nu har det ju kommit massa nysnö så det går säkert att rida på vallen igen.   


Annars kommer helgen innebära plugg och åter plugg. Samt massa ridning!


 

Av Malin Nord - 6 februari 2013 15:24

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Träning


Ovido - Quiz & Flashcards