mallanord

Alla inlägg under februari 2013

Av Malin Nord - 19 februari 2013 21:14

Är helt slut nu! I alla fall i magmusklerna. Idag red jag och Anne-sofie på vallen. (som vanligt) Men idag gick det faktiskt att trava! =)

Så blev ett par varav trav. Jag försökte få Ture att komma i form och använda bakbenen. Men Ture trodde det var travtävling. Är ju en plogad väg tunt hela vallen och han har verkligen svårt att konsentrera sig när man rider ute. Så det är verkligen bra träning att han får gå mkt ute och att jag kör dressyr på riktigt.


Men hur som helt så fick jag kämpa som fasiken idag. Dragkamp och åter dragkamp. Ture vill springa snabbt och med huvudet högt á la travhäst på solvalla. Men jag vill inte låta honom gå en endaste meter i den formen. Det är bara skadligt. Samtidigt så vet Ture inte hur han ska gå annars. Så han drar, spjärnar och rycker.  Han är så extreeemt stark så även med graman så får jag verkligen ta i så att han inte springer i väg i 190. Hade jag inte haft graman så hade han sprunging runt 15 varv med mig hängandes. Dessutom så spänner han sig till tusen och tror verkligen att det vi ska göra är dra i väg det fortaste vi kan.

Idag så fick jag dock ett genombrott!

Han drog och drog och var så jäkla stark. Men jag gav mig inte utan bara höll emot både händer och höll om med benen. Tillsist så släppte han och sänkte huvudet och då lättade jag direkt. Då gick det upp ett ljus för honom. Så nästa varv så gick han rätt länge i en lägre form och sökte stöd på bettet.


Men tillsist blev han trött och då kände jag att han blev lite frustrerad. Direkt så började han krångla genom att försöka dra sig ut från spåret och nåt konstigt försök till bockspråg. Haha. Men gjorde några fattningar till och berömde ordentligt när han gjorde rätt. Sen gav jag mig. Jag förstår ju hur jobbigt det måste vara för honom att använda dessa obefintliga muskler. Så det är viktigt att jag inte håller på för länge. Korta intervaller räcker än så länge.

Resten av ridturen var han som en dröm! Jätte lydig och kändes mer lösgjord. Men det bästa av allt var att han blev avslappnad och det kändes lite som att han förstod att det är  jag bestämmer ad vi ska göra. Han måste verkligen lära sig att stressa av och lyssna när man rider ut. För när man rider på banan så är han mkt mer avslappnad och konsentrerad.

Jag fick i alla fall ett rejält träningspass av magmusklerna känner jag nu! I dressyr sadeln har man inte så jätte mkt stöd för knäna så det gäller att man kan hålla emot på annan sätt. Men som det ser ut nu så kommer jag kunna köpa hoppsadeln redan denna veckan! =) Kommer bli så mkt lättare för mig att rida då.

Av Malin Nord - 19 februari 2013 07:37

Ska strax börja traska till bussen. Har börjat gå till bussen för att få lite vardags motion. Har även börjat åka buss igen eftersom jag har så dåliga vinter däck på bilen.

Idag är det redovisning av vårat grupparbete
Och sen vid tolv sticker jag till stallet! Är jätte sugen på rida nu. :)
Hoppas det blir uteritt i skogen!

Av Malin Nord - 18 februari 2013 20:06

Ja som rubriken säger så har jag varit hästfri idag. Men har ändå haft fullt upp. Först skola hela dagen 9-15 sen hem och laga mat samt fixa lite inför redovisning i skolan imorgon. Hade tänkt åka till gymmet idag men blev så jäkla trött nu på kvällen och fick ont i magen. Ångrar mig lite nu att jag inte åkte men men.Får ta igen det så fort som möjligt.

Jag lider ju av IBS och just nu är jag inne i en sån period då magen inte vill ha nånting. Spelar ingen roll vad jag äter, magen svullnar upp och jag får ont. Detta brukar sitta i från 1 vecka upp till en månad ibland även längre tid. Sen är jag bra ett par månader tills allt börjar om igen. "/ brukar hjälpa att träna så ska verkligen ser till att hålla igång denna vecka!

Nu ska jag lägga mig i sängen och lyssna på ljudbok. Har gått med i storytel så kan lyssna obegränsat på ljudbok för 169kr per månad! Skit bra verkligen! Rekommenderas!

Gokväll på er.

Av Malin Nord - 17 februari 2013 14:31

Igår red vi ut på vallen jag och annesofie. Övade det gamla vanliga. Gick bara att skritta pga underlaget. Men hästarna var snälla i allafall. Jag var sugen på rida idag också men börjar tröttna på skritta på vallen nu. Ridbanan är täckt med typ 1m snö också. Så skulle kunnat rida ut i skogen. Men var inte tillräckligt pepp på att rida ut själv. Så han får vila idag. Nästa vecka så går jag i skolan hela jävla veckan också. Vi har "sportlov" veckan efter alla andra verkar det som. Så kommande vecka blir det nog inte så värst mkt ridning heller. Men vi ska försöka börja åka varannangång med hästarna till ridhuset. Då kan man rida i genom dom lite bättre. 


Sen börjar det bli dags för en liten dressyrlektion nu! Få lite inspiration och nya idéer. Så vi ska försöka boka in en lektion med Anne snart. Ture har utvecklats massor under denna månad som jag haft honom. Nu förstår han det här med framåtdrivande, sidförande, halt och han går i form i skritten med stöd på bettet. Nu känns det som att jag kan börja jobba honom lite mer i trav och då vill jag ha lite hjälp från Anne. 


En favorit film i repris!

 

Av Malin Nord - 16 februari 2013 09:47

Mitt mål med Ture är ju att han ska kunna gå lite hopptävlingar på lokal nivå. Nu är det ju så att han är travare och inte nog med det så har jag ingen aning om i fall han kommer tycka det är kul överhuvudtaget. Men nu tog jag mig inte an honom bara för att jag vill tävla, då hade man ju kanske tagit en häst som var mer säker, utan det roliga som jag strävar efter är just att se om det går att få honom till en hopphäst. Det är själva utmaningen!


Men av min erfarenhet av ridning, hoppning och av att rida travare har gett mig ganska mkt kött på benen. Jag vet hur jag ska börja om från början, är man tålmodig och inte har för bråttom så kan man få vilken häst som helst att gilla hoppning. Det som får mig att tro på Ture är dels hans exteriör. Raka haser, kort kropp med långa ben, välansatt hals o.sv Ture har sina bakben undersig naturligt vilket många travare inte har. Lillan har väldigt vinklade haser vilket gör att hon har en fantastiskt trav men det gör henne lite framtung i hoppningen. Ture kommer dock aldrig att få samma fina trav som Lillan, den är kort och trippig i stället.

Men Ture har också den där framåtbjudningen och viljan! Det är nästan det viktigaste. Han vill så mkt och det behövs i en hopphäst.


Enligt min filosofi så är det viktigaste för en hopphäst att

1. Vara avspänd

2. Svara för broms och gas


För utan detta kommer man inte kunna hoppa en endaste liten bana. Därför har jag detta i åtanke redan från början nu när jag håller på skolar Ture. Jag vill att han ska vara framåt och pigg men han måste kunna kontrollera sig. Han är väldigt lätt stressad och okonsentrerad. Fast man får tänka på att han är unghäst också. Egentligen har han inte ens fyllt 6 år än.

Så när jag rider honom nu så tränar jag alltid på tempoväxlingar och halvhalter. Lydnad helt enkelt. För jag är en sån ryttare som alltid ställer krav på hästen. Även om dom är väldigt låga för Ture just nu. =)

För en lydig häst är också en säker och pålitlig häst som litar på sin ryttare.


Så det viktigaste jag har framför mig nu är att Ture ska få en grundmuskulatur. Vilket jag sätter genom uteritter i skogen/vallen där han få lyfta benen ordentligt. Men jag måste säga att han har lagt på sig massvis redan! Och jag tror mkt beror på att vi har en så kuperad hage. När jag tog hem Nikke från ett kollektivstall för ett par år sedan så hade han gått i en liten frimärkshage i två år. Han var extremt tanig och det hjälpte inte hur mkt jag än matade honom. Men så efter en månad i hagen här i Ekbolanda så var har fin i kroppen igen! När jag jobbar med Ture nu, alltså med formen och lydnad, så är det alltid bara i skritt. Om jag travar så är det bara raktfram med fokus på att han ska ta stöd på bettet.


Så fort det blir barmark och ridbart på ridbanan så ska jag börja rida med massa bommar. Då kan man börja med det riktiga "hopphäst" arbetet!


 

"Sommar Ture"

Av Malin Nord - 15 februari 2013 15:01

Idag blev det sadelutprovning som sagt och Ture var jätte snäll som alltid. =)

Vi började med att kolla min sadel, Morris & nolan. Vi kunde konstatera att den var både för smal och helt fel modell. Så det var bara att ta bort den. Sen provade vi en Frank Baines Reflex, den satt bättre men det var också fel modell. Den var mer passande för en sluttande rygg och inte rund som Tures. Så jag red inte i den heller.


Sen provade vi en Lippo "Marcello". Är en sadel som är lik pessoas sadlar men till ett billigare pris. Det är dessutom utbytbara koppjärn på den. Denna satt riktigt bra. Så jag provade rida i den. Herregud vilken skön sadel! Jag är verkligen inte van vid så mjuka sadlar. Ture rörde sig jätte bra och avslappnat. Bogarna blev fria och sadeln rörde sig inte och han kunde inte knuffa mig åt sidan med den. Jag fick dessutom en jätte bra "close contact" känsla i den. Vilket jag tycker är extra viktigt på en så liten häst som Ture. Jag vill sitta så "nära" som möjligt. Sadeln hade jättebra mjukt stöd för skänkeln utan att man kände sig "instängd". Jag trivdes i den helt enkelt! Det var MW koppjärn i den så det var liiite för vid. Så vi provade med en fårskinnspadd som tar ner med en halv strl och då blev det helt perfekt!


Så provade vi även en modell av santacruz men den kändes hård och bred jämfört med Lippon. Dessutom så blev sittpunkten förlångt bak så det blev inge vidare. Fick inge stöd för knäna heller. Ture har en väldigt kort rygg så det blir inte så mkt plats för en sadel. Lippo sadeln var precis rätt modell på bommen. Den ligger an precis där den ska men släpper lite tidigare längre bak, vilket gör att han kan röra sig obehindrat med bakbenen. Sen är då så himla bra att det är utbytbara koppjärn! För Ture kommer garanterat att bredda sig massor med tiden. Så nu vet jag vilken sadel jag ska ha. Problemet är bara att det inte finns så överdrivet många Lippo sadlar tillsalu begagnat. En ny kostar runt 14.000kr och det har jag def inte råd med. Men sadelutprovaren tog med sig min Morris & Nolan och ska försöka sälja den åt mig. Så förhoppningsvis får jag den såld snart.

Men jag är ju inte desperat behov av sadeln just nu. Kan ju rida med mammas sensation, vilket är ganska bra om jag gör nu i början när han ska bygga om sig. Men nu vet jag  i alla fall vad jag ska ha! =D

 

 

Lippo Marcello

Av Malin Nord - 14 februari 2013 23:16

Tentan gick snabbt och smärtfritt. Åkte sedan till stallet och red ut tillsammans med
Annesofie. Vi skrittade på vallen för det var glansis under snön. Men jobbade Ture ändå. Gjorde halvhalter, flytta sidledes, halt, böja lite i sidorna. Sen nosade vi lite på sluta vilket han förstår jättebra men det är lite svårt för honom att hålla reda på alla ben. Hihi.

Tyckte han var rätt lugn och lyssnade bra idag. Känndes som att han mognat ännu lite
Mer och börjar förstå att han måste lyssna på mig. Nu tar han även ett jämt stöd på bettet och ligger kvar där. Förut höll han på röck tyglarna ur handen på mig hela tiden.

Vi skrittade även lite på volt också. Det går bättre och bättre för honom att böja sig i hela kroppen. Men balansen är lite dålig. Han liksom ramlar innåt men nu kan han i alla fall gå på volten och böja sin hals. Baken hänger med korta stunder dock. :)

Som ni fförstår så är det väldigt mkt basic ridning jag håller på med nu. Samt bara massa upprepande hela tiden. Man är ju lite bortskämd när man ridit äldre utbildade hästar. Dom svarar ju på en gång. Speciellt Nikke som var så rutinerad. Men men, det gäller bara att vara konsekvent och lugn. Jag gör halvhalter i 10 minuter om det skulle behövas. Tills han lyssnar helt enkelt! :)

Men jag tycker det är viktigt att lära hästen allt grundligt. Man har igen det så många ggr sen senare. För stressar han och lyssnar han inte nu så kommer han inte göra det sen heller.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Träning


Ovido - Quiz & Flashcards