mallanord

Alla inlägg den 11 februari 2013

Av Malin Nord - 11 februari 2013 12:31

Hur kommer det sig att när det gäller hästar så måste en veterinär/equiterapeft/fysioteraput/massör/laser alltid konsulteras så fort hästen har det minsta tecken på sjukdom. Användningen av metacam och butta slår i höjden. Varför? Har våra hästar blivit sjukare genom åren? Eller är det så att hästägaren har alldeles för bråttom? Har inte TID att ha en halt häst. "Vi ska ju tävla om två veckor".


Jag tycker det känns som att det sista hästmänniskorna tänker på är hästen. Även fast man kanske tror att man gör det.

Erkänner att jag själv fick panik inför tanken på att Nikke måste stå två-tre veckor för att han fått en sårskada. Han skulle ju tappa ALLT jag byggt upp. Ja och jag kunde inte rida 6 dagar i veckan som man "ska" göra. Hela tävlingssäsongen skulle säkert gå åt pipan! Men när Nikke fick sin senskada så fick jag en helt annan syn på saker och ting.


Vad är hästen för sorts djur? Jo ett bytes djur som har många fiender. Därför är det inbyggt att dom ska leva i rörelse. Det är inte för inte som en häst står och sover. Om en häst i en flock blir skadad så överger resten av flocken den, den kan inte hänga med längre och resten av flocken måste vara rörlig för att kunna fly. Flocken och flyktinstinkten är det som präglar hästen. ALLA hästar har dessa instinkter.


De vanligaste ordinationen jag fått av veterinär är metacam (smärtstillande), penicillin och vila. I princip varje gång. Boxvila eller rekomendation att åka in på klinik för att spruta med kortison är också väldigt vanligt. Alla som har egen häst har nog varit med om detta. Man sprutar med kortison och sen ska man tillbaka om fyra veckor. Ja, fyra veckor senare "halleluja! hästen är frisk"

Sen kör man på som vanligt. Samma sadel, samma bett, samma tränare, samma underlag, rider PRECIS likadant.

Många ryttare sitter ofta och bara harvar lösgörande träning typ 6 ggr i veckan. Ingen häst får speciellt mkt muskler av lösgörande arbete.( Rida ute i terräng, konditionsträna, hoppa, klättra. Det bygger muskler.)

En månad senare så är hästen halt igen. Ja då börjar man behandla igen. Tar ut massör/kiropraktor etc. Näe, hästen blir aldrig riktigt bra. Har man haft tur så har inte hästen fått allvarligt tarminfektion (vilket metacam ger stor riskt för) eller att hästen har dött i penicillin chock (för alla hästar kan dö av penicillin, när som helst även om du gett det tidigare). Finns många hästar som fått akut colit av metacam. Vilket innebära att hästen dör inom 24 timmar. Behövde man verkligen ge metacam? Nä troligtvis inte!


Sen tänker jag på när jag själv går till doktorn. Vad säger dom till mig? "Ta ipren", "börja träna. " Det SISTA jag får är en kortison injektion. Ingen säger åt mig att gå vila på soffan heller. Sen så klart så är ju jag lite smartare än en häst och förstår att jag är skadad. Man måste i viss mån tänka lite åt en häst. Men har hästen lite ont eftersom den har vrickat sig så kommer den förmodligen att ta det lugnt eftersom den känner att den har ont. Ger jag den metacam så blir den ju smärtfri och springer som vanligt = måste stå i sjukhage och stressa själv. Hur mår dessutom en häst som är byggd för att ständigt vara i rörlese, när det måste stå flera veckor i sjukhage eller boxvila? Psykiskt lidande!

Har hästen fång eller något riktigt allvarligt/akut så den lider, ja då ska man självklart ge smärtstillande. Men här tycker jag att det är en tydlig gräns! Sjukdomar kan ju drabba alla hästar.


Vad jag tycker många inte förstår är att kortison och metacam är bara lösning på ett symptom. (smärta) Det kommer aldrig att ta bort själva orsaken. Orsaken kan ju vara massvis av grejer. Felriden, fel utrustning, exteriört, underlaget, ensidig träning osv.

Sen är 4 veckor vila INGENTING. Ibland kanske en äldre häst behöver ett par månaders vila. Med endast jobb från marken, tex tömkörning. När Nikke fick sin senskada så fick jag beskedet av veterinär att vila var det enda som skulle hjälpa. 1 års vila (skritt) fanns inga mediciner eller behandligar som bevisligen fungerade. Kroppen sköter faktiskt den mesta läkning själv, med det tar tid!


Jag själv har haft problem med ett muskelfäste i ryggen. Detta uppkom genom en arbetsskada. Förslitning/felbelastning under en lång tid. Nu ca tre år senare så har jag fortf problem även fast jag slutade på mitt jobb för tre år sedan. Värken kommer när jag ridit eller använt armarna till att bära tungt osv. Jag har tagit voltaren i mängder i hopp om att det ska försvinna. Men det är inte förens nu när jag börjat på gym och verkligen tränar upp musklerna i hela kroppen som jag börjar blir bra! Skillnaden nu är att jag använder mina nya biceps muskler tillsammans med mina rygg muskler och på så sätt så behöver jag inte låta en stackars ryggmuskel ta all tyngd.


Det jag vill komma till är att jag tror att vila och träning är det absolut bästa sättet att få en häst frisk. Leta efter orsaken och stirra inte blint på symtomen. Så fort orsaken till en hälta är borta så försvinner också symtomen. Jag står hellre tillbaka ett par steg och låter hästen vila innan jag börjar proppa i den massa mediciner. Kolla över utrustning, filma sig själv och kolla om man lagt på sig några konstiga vanor när man rider. Bär sig hästen rätt?

Ture till exempel. Han är sne, ojämn på volt, öm över ryggen. F.d travhäst som gått i en travhäst form. Skulle man åka in till klinik med honom så skulle man väl få rådet att ta bort honom. För i en" ridhäst värld" så passar han inte in. Steget för ett halvblod att bli som Ture är väldigt långt. Behandlingen skulle bli kortison lite varstans och sen rådet att åka hem och vila. Men hur ska han någonsin bli bra om jag inte tar tag i det verkliga problemet?  D.v.s musklar om honom så han får ridhäst muskler och blir jämn!


 



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Träning


Ovido - Quiz & Flashcards