mallanord

Alla inlägg under januari 2013

Av Malin Nord - 24 januari 2013 10:55

Hade lite sovmorgon idag. Har föreläsning kl 13 så måste ta mig i kragen och klä på mig snart. Men känner mig väldigt opepp..

Var så mysigt att sitta i soffan.   


Idag är jag hästfri. Ture får vila sig lite. Ska rida varje dag fre-måndag eftersom jag inte har nåt i skolan då.   

Bäst att passa på att rida då. I veckorna blir det så jobbigt att ta sig ut. Tror jag ska åka med Ture till ridhuset i helgen så han får löshoppa! Min plan är att han ska få löshoppa/gå över bommar varje vecka så han vänjer sig vid grejen. Är även bra för honom att han galopperar runt lite utan ryttare på bra underlag. Han har ju inga skor ännu. Hovslagaren kunde inte komma förens början på februari. Men som det är nu så är det inga problem att rida endå. Han har superfina hovar och det är bara snö på vägen nu, ingen is.


I helgen ska jag åka en sväng till Börjes butiken som öppnat i Bro. Har varit in där en gång eftersom jag jobbade på willys som ligger brevid. Köpte inget då men han se att dom hade en hel del bra grejer. Även märkes grejer som var extremt billiga.

Jag har ju klippt Ture nu. Bara halvklippning. Men behöver köpa ett fleece eller ull täcke som han kan ha inne.

Alla Nikkes täcken förutom vinter täcket var för stort för Ture. Han har så extremt kort rygg.   


nehej, nu måste jag kleta på lite smink och klä på mig. Ut i kylan och iväg till skolan! (BRRRR!)


Börjes Ulltäcke 379kr

 

 

Börjes Fleecetäcke 119kr

 

 


Tycker dom är rätt snygga för att vara så extremt billiga!

Av Malin Nord - 23 januari 2013 18:41

Blev en ridtur på vallen med Ture och Lillan. Travade ett halvt varv också. Ture va jätte snäll och pigg.
Klippte honom på halsen sen på kvällen och det var inga problem. Hur lugn som helst!

Av Malin Nord - 22 januari 2013 20:55

Har hunnit vara i skolan, gått en sväng på glada hästen i västerås, longerat Ture och sen kört ett pass på gymmet. Har äntligen ätit kvällsmat och diskat. Kan sjunka ner i soffan och slappa lite nu. Fyfasen va trött jag är i kroppen nu. Tog i ganska hårt på gymmet plus att jag känner mig rätt svag fortf pga förkylningen. 


Uppropet och infon för vårens kurser var verkligen förvirrande. Hur mkt som helst att göra framöver. Fast ganska bra utformade kurser faktiskt. Fick även mail i morse om att jag klarade förra tentan! =D (så jäkla skönt) Nu har jag överlevt första terminen på universitetet. Snart har man redan gått ett år! Tiden går fort när man har kul. 


Tog ut ture ner till ridbanan. Köpte en longerlina på glada hästen. Han var duktig och snäll. Han blev dock "jätterädd" för lite div soptunnor och bråte som fanns längs vägen. Är så ovan vid unghäst beteende men Ture är inte speciellt svår. Han blir rädd men han stannar kvar och han är endå lite nyfiken så han gör liksom ingenting. Sen är det inte så konstigt om han blir lite stressad av att komma till ett nytt ställe och gå ut på promenad själv. I alla fall första gångerna. Men kan ju säga att hans rädsla för saker är ingenting mot hur Nikke var när han var 6 år.    Nikke var ju lite så hela livet. Redo att fly närsomhelst! 


Ture fick gå lite på ridbanan i skritt med gougen ca 10min. Han fattade grejen direkt. Hade den väldigt löst så den tog bara om han gick jätte högt med huvudet. Han tog nåt trav steg också men det var för att han reagerar jätte starkt på smackningar och pisk. Så ska försöka vänja honom vid beröring av pisken. Är ju inte bra om han är rädd för den. Ska använda pisken för att lära honom "skänklar" hade jag tänkt. Mitt förra varmblod Frippe skolade jag in väldigt mkt med tömkörning. Skänkelvikning, samlad trav, böja sig i sidorna osv. Jättebra sätt eftersom varmblod redan är så pass vana vid att jobba från töm. Det är ju mer naturligt för dom än när man sitter på.   

I morgon ska jag och Annsofie ut en sväng med hästarna. Jag ska ev rida. Beror på vart vi går. Kan tänka mig att Lillan är lite fjantig nu när hon inte gått på så lång tid. Ture är ju också lite små rädd så vi får se om vi kommer nånstans, haha. 


Fyfasen vad jag är trött! Ska nog gå lägga mig tidigt. Är väl lika bra. Måste bara åka och hämta Gabbe från stationen snart. BRRRRRR! vill inte gå ut!


 


Sakar dig min Nippo.     

Av Malin Nord - 21 januari 2013 21:10

Gick ganska bra. Men när alla papper var skrivna och det var dags att göra det så var det riktigt tufft. Att säga hejdå för sista gången.

  

Men jag vet att Nikke har det bra där han är nu. Där kan han springa hur fort han vill på gröna ängar med sällskap av Lokka.


Vila i Frid nu min fina fina Nikke.   

 

 

 


Har varit en tung dag i dag. Men Ture och Lillan fick träffas för första gången idag och det gick jätte bra. Inget slagsmål alls och inte nåt rejs att tala om. Inte om man jämför med hur Nikke brukade springa. hehe. Skönt att Ture är lite lugnare i sinnet i alla fall.   


Nu ska jag gå sova. Har upprop i skolan i morgon. Två nya kurser börjar som vi ska gå paralellt under hela våren. Så kommer bli mkt skola närmsta tiden. Men bara att kämpa på! Har i allafall bil nu och kan åka med den till skolan. Kommer spara så mkt tid!


God natt på er!

Av Malin Nord - 20 januari 2013 22:10

Idag var vi och hämtade Ture. Han traskade rakt på transporten och stod så snällt hela vägen så vi undrade om han verkligen var kvar där bak.   När vi kom hem och lastade ur tog han det cool lugnt. Bara gick ner till stallet och började käka på sitt hö. Han gnäggade nån gång när jag gick ut från stallet men annars var han lugn.


Han har fått stått inne sen vi kom hem. Bättre att vi släpper ut honom med Lillan sen när Nikke är borta. Onödigt att Nikke ska bli stressad av att dom två springer. Så i morgon ska vi släppa ihop Ture och Lillan i stora hagen. Lillan kommer bli så glad att hon får gå i stora hagen igen. Hon har ju fått stå med Nikke i lilla "sjukhagen" bara för att Nikke ska hålla sig lugn. Nu är hon så jäkla pigg och galen så hon kommer väl springa som en tok. Hon får nog springa av sig lite själv först!   


Idag har jag gosat lite med Nikke och jag kan ärligt säga att jag känner mig väl förberedd inför morgon dagen. Just nu vill jag bara att det ska vara över. Vi slippa denna jobbiga känsla när man ser honom varje dag. Kommer bli en annan sak när han inte finns här.

Då kan man minnas honom som han var och den tiden vi hade det som allra roligast. Som det är nu så lider jag av att se honom stå deppa i sin lilla hage.   


Juste, provade Nikkes sadel på Ture och den passade nästan bättre på honom än på Nikke! Snacka om tur. Sadeln var precis lagom i bomvidd så den kommer nog inte passa lika bra sen när han fått mer muskler. Men då kanske Lillans hoppsadel funkar. Båda är ju för raka ryggar och Ture har helt spikrak rygg. Funderar på att inverstera i en vanlig bomlös sadel också som jag ha när jag rider ut i nu när han är otränad. Så ryggen skonas så bra som möjligt såhär i början.


nej, usch. Ska försöka få lite sömn nu. Men gissar att jag inte kommer sova så bra i natt heller. Har en heldel sömn att ta igen när morgondagen är över. Har knappt ätit eller sovit de senaste två veckorna. Plus en redig förkylning som vägrar släppa taget. (jo jag fick ännu mer ont i halen i morse!) Hoppas det inte håller på utvecklas till nå halsfluss eller nåt sånt. Orkar inte!

 

 

Min lurviga travare. haha =)

Av Malin Nord - 18 januari 2013 22:42

Då har jag bokat in dagen för hopptävling! Ska inte tävla själv men ska dit och titta och inspireras.   

Är från 90 till 120 och kommer vara flera duktiga ryttare som ska dit så ska bli kul att kolla! Behöver verkligen inspirationen. 


Nu sitter jag i Ekbolanda. Mådde riktigt dåligt hela dagen i går och i natt sov jag inte så bra. Men nu idag på em så känns det som att de börjar släppa. Kan svälja utan att det känns som tusen knivar i halsen. Var lite kämpigt att ta in hästarna nu i kväll eftersom det är så kallt och jag kan typ inte andas. Man blir så svag när man är sjuk.   


Ska sova här i Ekbolanda. Gabbe jobbar sent i Uppsala så han stannar kvar där. I morgon ska jag inte göra nåt speciellt. Vi ska se till att fixa bilen och släpet så det går att hämta nya hästen på söndag. Han står ju i Nyköping så tar ca 2 timmar dit kanske längre med transport. Ska bli kul att få hem honom!   


Ang Nikke så verkar jag ha kommit in i nån typ av likgiltighetsfas....känner ingenting. Även om jag är nere hos honom och gosar så känner jag mig inte ledsen. Helt mystisk känsla. Men på ett sätt skönt. Mitt förnuft verkar ha vunnit över känslorna och jag vet i mitt hjärta att jag gör detta för Nikkes skull. För hans bästa. Det är bara vi människor som har ett komplicerat förhållande till döden. Måste liksom bearbetas under lång tid. Att ha djur är dessutom ett extremt komplicerat förhållande. 

Man köper sin häst, har den i 10 år man älskar sitt djur och gör allt för sin häst. Sen på slutet ska man själv bestämma att ens bästa kompis ska dö. Även om man gör det för hästens bästa så känns det ändå helt fel. Den största trösten i allt detta är iallafall att Nikke förstår ingenting och kommer inte göra det. Det är tur att hästar är så pass ointeligenta. 


Vi har gjort allt tillsammans och du har haft ett riktigt långt hästliv med en matte som älskat dig från första dagen!

 

Tack för att du kom in i mitt liv och för dessa 10 år tillsammans, jag kommer alltid att minnas dig!   

Av Malin Nord - 17 januari 2013 16:33

Fy fasen. Idag har förkylningen brutit ut ordentligt. Har sovit i princip hela förmiddagen. Fast vaknade vi sju av att jag frös som en gris. Så när jag var fullt påklädd inkl tjocktröja och strumpor plus två täcken kunde jag somna om. 

Var till gymmet i tisdags och då kände jag mig ganska bra. Men antar att förkylningen bröt ut på riktigt efter mitt träningspass.

Känns tråkigt att jag är sjuk. Hade velat gymma i dag. Har faktiskt börjat se resultat av min kost och träning! -4,5kg och börjar få lite former. haha. Har gått ner 4,5kg sen början på november. Så det går sakta men säkert! Så nu är det bara 5,5kg kvar till min målvikt! 

Fast tänker egentligen inte så mkt på vikten. Det är kroppsformen som är det viktiga. Vill ju ha en del muskler också. =)


Sitter och räknar på en foderstat åt Ture nu. På tal om vikt.   

 Har betsämt mig för att ge krafft muskel till honom också. Kanske även lite betmix om jag får i hop det...

Men gillar krafft muskel eftersom den är så hög på protein och dryg att utfodra med. Jag gav ju Nikke 0,3kg per dag och en säck räckte hur länge som helst. Lucern måste man ge så inihelvete mkt av per dag även om det är ganska billigt. Kan inte vara bra för hästar att äta så stora mängder heller. Problemet med Ture är att att behöver komma upp i hull så han behöver kanske nåt mer. 

Men vill inte ge ren korn och havre. Efter all kolik förra året så tänker jag akta mig för att ge stärkelserikt foder!

Betmixen ges ju uppblött och innehåller betmassa utan massa socker är även linfrö, havre & vetekli, samt lucern i. Man ska dock inte utfodra mer än ca 0,3kg torrt foder per/häst/dag. Så det blir inga stora fodermängder. Jag tror att det kan vara bra för hästens mage att ge detta foder! 


Men först och främst ska jag se vad jag kan göra med högivan. Minst 12-13kg hö ska han ha i alla fall. Sen kommer han börja jobbas från marken samt få gå ut på skritt promenader. Han ligger ju lite på minus redan nu, i hull alltså. När han är i lite mer normalhull så kan han verkligen börja bygga fina nya muskler! =)


 

 



Av Malin Nord - 17 januari 2013 15:12

           



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Träning


Ovido - Quiz & Flashcards